Udka limonkowe
Kolejna propozycja jak urozmaicić przygotowanie i podanie zwyczajnych udek z kurczaka. Tym razem wykorzystałam do marynaty dużo soku z limonki, cukier brązowy, chilli dzięki czemu udka się pięknie przyrumieniły, nabrały lekko azjatyckiego smaku i były przede wszystkim pyszne. Polecam.
Udka limonkowe
- 3 udka z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 2 limonek
- garść kolendry
- mała papryczka chilli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
W misce wymieszać 2 łyżki oleju, sok z limonek, sos sojowy, posiekaną kolendrę, posiekane chili, przeciśnięty czosnek, cukier i kumin, szczyptę pieprzu. Dodać udka kurczaka do marynaty i wymieszać. Przykryć i schłodzić przez min 1h. Rozgrzać piekarnik do 195 st. Podgrzać łyżkę oleju na patelni, dodać udka z marynatą i podpiec je z każdej strony przez 4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca. Przenieść do nagrzanego piekarnika na tej samej patelni jeśli można lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 40 minut. Udekorować plasterkami limonki. Podawać z ryżem lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz