Chleb bananowy z orzechami
Pyszne i szybkie ciasto, czyli co zrobić z nieładnymi brązowymi bananami. Zrobić chlebek bananowy. Na blogu jest już kilka przepisów na to ciasto ale my je lubimy i za każdym razem staram się robić inny. Tym razem z dodatkiem orzechów. Ciasto jest wilgotne, lekko chrupiące i pyszne. Idealne na każdą okazję. Polecam. Przepis od Simply Sated.
Chleb bananowy z orzechami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka orzechów pekan lub orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej świeżo startej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 duże banany bardzo dojrzałe, brązowe
- 1 banan normalny (na chleb)
- 1/4 szklanki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- 6 łyżek masła stopionego
- gruby cukier brązowy do posypania na wierzch
Rozgrzej piekarnik do 175 °. Orzechy podprażyć na suchej patelni,
Formę, keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier biały i brązowy, gałkę, cynamon, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce wymieszać jogurt, banany rozgniecione, masło i jajka. Dodać składniki mokre do składników suchych. Wymieszać łyżką (nie używać miksera). Na koniec dodać orzechy i ponownie całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Świeżego banana pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać wierzch brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 55 min. Ostudzić w formie przed wyjęciem.
idealny na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńo tak idealny. na śniadanie, obiad i kolacje.
Usuńo mniam! akurat mam banany takie trochę zdechłe więc z pewnością upiekę chlebek :)
OdpowiedzUsuńsuper, zapewniam ze to będzie udana lokata bananowa :)
Usuń