Cukinia jak ananas
Jedliście kiedyś cukinię przygotowaną tak, aby smakowała jak ananas? Ja nigdy, ale jakiś czas temu zobaczyłam przepisy w necie cukinia a’la ananas i zaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam zrobić kilka słoiczków na próbę. Taką cukinię można wykorzystać zimą do deserów, ciast. Dodam, że jest dość słodka i intensywna w smaku, więc idealnie będzie się komponowała z niesłodkim deserami np naleśnikami, placuszkami, czy kwaśną galaretką. Polecam.
Cukinia jak ananas
- 3 kg cukinii
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią
- 5 goździków
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- opcjonalnie aromat ananasowy
Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym. Odstawić do ostudzenia.
Cukinię obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Włożyć do dużego garnka lub miski. Wlać zalewę, obciążyć np. talerzem i odstawić na ok 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnie odcedzić cukinię zachowując zalewę. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i goździki (opcjonalnie można dodać aromat). Całość zagotować. Następnie włożyć do niej cukinię i gotować na dużym ogniu ok 8 minut. Cukinia powinna być jednak nadal al dente.
Gorącą cukinię wraz z zalewą przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Następnie pasteryzować w wodzie, czyli włożyć słoiki do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody na wolnym ogniu. Wyjąć z garnka, odwrócić nakrętką na spód, położyć na ściereczce, przykryć i zostawić do ostudzenia. Gotowe słoiki ułożyć w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz