Kapusta z mięsem z wolnowaru

To danie gości w naszym menu na stole od kilku lat. Robię je zazwyczaj jesienią, kiedy jest chłodniej, bo syci i rozgrzewa. Tym razem gdy upały zelżały postanowiłam zrobić je ponownie, ale nie na piecyku w garnku tradycyjnie jak zawsze lecz w wolnowarze. Wyszło jak zwykle pyszne, udało się doskonale. Mięso było kruche, sos wyśmienity, kapusta idealnie miękka.  Zapraszam na kapustę z mięsem. Przepis tradycyjnie przygotowane tutaj

wolnowar, obiad, lopatka, mieso, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

Kapusta z mięsem z wolnowaru
  • ½ główki kapusty (młodej albo białej)
  • 700 g łopatki (ale może być inne mięso gulaszowe)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • ½-1 łyżeczki papryki ostrej (dużo w zależności od smaku)
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka oregano
  • sól
  • 1 łyżka pasty węgierskiej paprykowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pasty czosnkowej (opcjonalnie)
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu np drobiowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia



Kapustę poszatkować raczej grubo niż drobno. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić na kawałki, ale też nie na zbyt małe. Mają być fajne kawałki mięsa. 
Rozgrzać olej na patelni. Na gorący tłuszcz włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony. Gotowe mięso przełożyć do wolnowaru, dodać posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele, pieprz, oregano, papryki, pastę paprykową i czosnkową. 

wolnowar, obiad, lopatka, mieso, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

Na wierzch ułożyć kapustę i wlać bulion. Przykryć wolnowar, uruchomić LOW. 

wolnowar, obiad, lopatka, mieso, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

Po 2 h całość mięsa z kapustą wymieszać. Wlać passatę pomidorową, wymieszać, przykryć wolnowar i zostawić go na LOW na 4 h. Tyle wystarczy by mięso zmiękło i powstał smaczny gulasz. 

wolnowar, obiad, lopatka, mieso, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

Gotowe danie można posypać natka pietruszki, podać z chlebem 

wolnowar, obiad, lopatka, mieso, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Jak przeglądam przepisy z wolnowarem w roli głównej to już wiem co zażyczę sobie na gwiazdkę. Musze go mieć, bo każdy twój przepis z tego garnka wygląda na przepyszny. Dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger