Kapusta z mięsem z wolnowaru
To danie gości w naszym menu na stole od kilku lat. Robię je zazwyczaj jesienią, kiedy jest chłodniej, bo syci i rozgrzewa. Tym razem gdy upały zelżały postanowiłam zrobić je ponownie, ale nie na piecyku w garnku tradycyjnie jak zawsze lecz w wolnowarze. Wyszło jak zwykle pyszne, udało się doskonale. Mięso było kruche, sos wyśmienity, kapusta idealnie miękka. Zapraszam na kapustę z mięsem. Przepis tradycyjnie przygotowane tutaj.
Kapusta z mięsem z wolnowaru
- ½ główki kapusty (młodej albo białej)
- 700 g łopatki (ale może być inne mięso gulaszowe)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ½-1 łyżeczki papryki ostrej (dużo w zależności od smaku)
- pieprz świeżo mielony
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka oregano
- sól
- 1 łyżka pasty węgierskiej paprykowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka pasty czosnkowej (opcjonalnie)
- 300 ml passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu np drobiowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Kapustę poszatkować raczej grubo niż drobno. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić na kawałki, ale też nie na zbyt małe. Mają być fajne kawałki mięsa.
Rozgrzać olej na patelni. Na gorący tłuszcz włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony. Gotowe mięso przełożyć do wolnowaru, dodać posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele, pieprz, oregano, papryki, pastę paprykową i czosnkową.
Na wierzch ułożyć kapustę i wlać bulion. Przykryć wolnowar, uruchomić LOW.
Po 2 h całość mięsa z kapustą wymieszać. Wlać passatę pomidorową, wymieszać, przykryć wolnowar i zostawić go na LOW na 4 h. Tyle wystarczy by mięso zmiękło i powstał smaczny gulasz.
Gotowe danie można posypać natka pietruszki, podać z chlebem.
Jak przeglądam przepisy z wolnowarem w roli głównej to już wiem co zażyczę sobie na gwiazdkę. Musze go mieć, bo każdy twój przepis z tego garnka wygląda na przepyszny. Dzięki za inspiracje.
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuje i pozdrawiam.
Usuń