Mleczka kanapka na herbatnikach

Wszyscy znają batoniki o nazwie mleczka kanapka. Ja dzisiaj wam zaproponuję zrobienie swojej domowej mlecznej kanapki, ekspresowej bo nie trzeba jej piec. Za ciasto posłużą nam herbatniki. Zapraszam do przygotowania. Przepis z grupy Co dziś n obiad na FB. 

ciasto, czekolada, mleczna kanapka, deser, herbatniki, bernika, kulinarny pamietnik


Mleczka kanapka na herbatnikach
  • 200 g kakaowych herbatników
  • 250 g mleka w proszku
  • 150 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
polewa:
  • 50 ml śmietanki 30% 
  • 100 g czekolady gorzkiej



Formę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Mleko zagotować z ekstraktem waniliowym lub cukrem waniliowym. Odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie cały czas miksując dodawać partiami naprzemiennie mleko i mleko w proszku. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dno formy wyłożyć ściśle herbatnikami i położyć na nie połowę masy mlecznej. Wyrównać. Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć pozostałą część masy mlecznej.  Wyrównać, przykryć warstwą herbatników.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki. Miseczkę ustawić na garnek z gotującą się wodą. Podgrzewać czekoladę aż się roztopi. Dodać śmietanę, wymieszać. Polewą posmarować wierzch herbatników. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. Wyjąć i pokroić na kawałki.

ciasto, czekolada, mleczna kanapka, deser, herbatniki, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger