Placki z cukinii z jajkiem w koszulce

Cukinia to niedocenione warzywo, a przecież można z niej stworzyć pyszne danie obiadowe, w dodatku wegetariańskie. My lubimy cukiniowe placuszki w różnej formie. Ja dzisiaj postanowiłam wam zaproponować placki z jajkiem w koszulce, które po przekłuciu delikatnie wyleje się na placki i podkreśli ich smak. 

cukinia, feta, placki, jajko, bernika, obiad, kulinarny pamietnik


Placki z cukinii z jajkiem w koszulce

placki:
  • 1 kg cukinii
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g sera fety greckiej koziej
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • koperek 
  • olej rzepakowy
dodatkowo:
  • olej rzepakowy
  • jajka
  • łyżka octu
sos jogurtowy:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • zioła np koperek



Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, wymieszać z płaską łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć cukinię z puszczonego soku. Do cukinii dodać jajka, mąkę, posiekany koperek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Fetę pokruszyć i dodać do masy, ostrożnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Zrobić sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. 

W międzyczasie gdy smażą się placki przygotować jajko w koszulce. Jajko wbić delikatnie do małej miseczki, tak aby żółtko się nie rozpłynęło. Do rondla, garnka (powinien być szeroki, by zmieściła się do niego miseczka z jajkiem) wlać wodę do ok 1/2 objętości rondla z łyżką octu. Ocet przyspiesza ścinanie się białka. Gdy woda się zagotuje i zacznie bulgotać zmniejszyć gaz do minimum i łyżką w wodzie zrobić wolno kręcący się wir. Miseczkę z jajkiem przybliżyć nad samą powierzchnię wiru i z jak najniższej wysokości wlać jajko do wodnego wiru. Białko wtedy powinno dokładnie obtoczyć żółtko,  jeśli się tak nie stanie można delikatnie łyżką podprowadzać białko do żółtka, aż się zetnie. Gdy białko z wierzchu się zetnie gotować jajko 2 minuty na wolnym ogniu. Gotowe jajko wyciągnąć łyżką cedzakową. Powinno wyglądać jak kulka mozzarelli. 

Placki ułożyć na talerzu, z boku dać trochę sosu a na wierzch placków jajko. Posypać koperkiem. 

cukinia, feta, placki, jajko, bernika, obiad, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger