Wieniec drożdżowy z oliwkami i pomidorami
W sobotę na imprezie z okazji 1 roku studia kulinarnego Przystanek 11 w Zabrzu koleżanka Karolina przyniosła na stół przekąsek drożdżowe chleby w postaci wieńców. Każdy miał inny smak bo do każdego dowala inne składniki. Był oliwkowy, były a’la pizza, były pomidorowe. Tak mi zasmakował że następnego dnia postanowiłam zrobić mężowi na jego imprezę grillową. Wieniec nadziałam po włosku czyli oliwkami i pomidorami, ale wy możecie użyć tego co akurat macie w lodówce. Pięknie wyrósł i wszystkim smakował. Polecam.
Wieniec drożdżowy z oliwkami i pomidorami
ciasto:
- 300 mąki
- 160 mleka
- jajko
- 40 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suszonych
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- oliwki zielone
- suszone pomidory
- sos pomidorowy
- oregano
- opcjonalnie parmezan
Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Do misy miksera dodać mąkę, drożdże, sól, żółtko, cukier i ciepłe mleko. Uruchomić mikser mieszając wszystko na jednolite ciasto albo wyłożyć wszystko na posypaną mąką powierzchnię i zagniatać, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę i umieścić w dużej misce, lekko naoliwionej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość przez około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na cienki prostokąt około 40 cm x 20 cm. Oliwki i pomidory suszone pokroić. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, równomiernie ułożyć na nim oliwki, pomidory, posypać oregano.
Następnie ciasto zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę.
Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca,
które następnie zaplatając ze sobą stworzy okrąg. Skleić końce. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wierzch pędzelkiem posmarować białkiem, posypać oregano i startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 35 min. Wyjąć, zdjąć z papieru, ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz