Zupa porowa

Zupa porowa to szybki i pyszny obiad. Lubię ją i robię w wielu wersjach: z serkiem, kurkami, pomidorami. Dzisiaj wersja klasyczna, prosta, zwykła, z ziemniakami, ale jakże pyszna. W 30 minut jest idealny posiłek.

zupa, pory, obiad, warzywa, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa porowa
  • 2 pory
  • 3 cebule
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% do zup
  • natka pietruszki



Pory pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i przesmażyć na nim pory i cebulę aż się zeszklą. Zdjąć z patelni. Na patelnie dodać łyżkę masła i włożyć ziemniaki, podsmażyć. Warzywa przełożyć do garnka, wlać gorący bulion, dodać liść laurowy, przyprawić solą, pieprzem, gotować 20 min pod przykryciem.Gdy ziemniaki zmiękną wlać do zupy śmietanę, wymieszać, posypać natką pietruszki.

zupa, pory, obiad, warzywa, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie zupy, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie super, nowa inspiracja, jeszcze nie robiłem zupy porowej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger