Brownie z cukinią i bananem

Ostatnio zastanawiałam się do czego użyć cukinii… placki, pikle czy zupy mi się już dawno znudziły. Szukając pomysłu na jej wykorzystanie, ale inne niż dotychczas przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam ciasto z cukinią. A że net obfituje w pyszne propozycje na czekoladowe ciasto z cukinią nie zastanawiałam się długo, bo mój wybór padł na brownie z bananem. W dodatku wegańskie bo bez jajka, może tez być bezglutenowe, za to mocno czekoladowe, intensywne i wilgotne. Genialne.

brownie, banany, czekolada, cukinia, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik


Brownie z cukinią i bananem
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 średnie przejrzałe banany
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 szklanki drobno startej cukinii 
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 


Rozgrzać piekarnik do 180 st. Niewielką blaszkę  (u mnie o wymiarach 9 × 13 cali) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Banany rozgnieść. Czekoladę posiekać nożem na niewielkie kawałki. 
W misce dokładnie wymieszać olej, rozgniecione banany, cukier i wanilię. Ja użyłam łyżki, a nie robota. Dodać kakao, sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Ponownie całość dokładnie wymieszać aż się wszystkie składniki połączą. Dodać cukinię i kawałki czekolady (część zostawić). Wymieszać. 
Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia. Wierzch posypać resztą czekolady.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. 

brownie, banany, czekolada, cukinia, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

brownie, banany, czekolada, cukinia, deser, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

16 komentarzy:

  1. bede musiała kiedyś spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bo jest pyszne. zresztą jak każde brownie.

      Usuń
  2. super przepis, mega smacznie wyglądające ciasto, na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis 😍
    Czy ktoś próbował zrobić w formie babeczek? Ile babeczek wyjdzie z takiej ilości składników? Do ilu minut skrócić czas pieczenia? ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do ilości trudno mi powiedzieć, może 15. Ja czas skróciłabym do 15 minut

      Usuń
  4. Wlasnie ronie w formie babeczek. Dalam mniej cukru aleni tak bylo slodkie od banana

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejciu jest tak pyszne że brak słów, poważnie. A piekłam już z kilku przepisów, owszem bywały nieraz bardzo smaczne ale to jest p r z e p y s z n e !!! Wilgotne, mięciutkie, ... rozpływa się w ustach.
    Ja tylko dodałam troszkę musu malinowego na wierzch, bo lubię coś zmieniać po swojemu. Poza tym to ciasto
    rewelacyjne !!! Dzięki, jesteś wielka !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze że wyszło i smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Czy w tym przepisie rzeczywoscie trzeba dać 1/2 oleju czyli 0,5 litra?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast mąki pszennej można użyć kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczenia z mąką kukurydzianą bo ze względów zdrowotnych jej nie mogę używać wiec nie wiem jak sie zachowa w cieście. Szybciej dałabym ryżowa jako zamiennik.

      Usuń
  8. Piekłam 25 min i nie upiekło się w połowie nawet, ale smak pyszny

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe czy mój synek by jadł. Nie przekonam się jak nie zrobię tego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger