Czekoladowy chleb bananowy
Jeśli jeszcze nigdy nie dodaliście czekolady do swojego chleba bananowego, to był błąd. Bo czekoladowy chleb z aromatem kawy to pyszna alternatywa na weekendowe ciasto albo i śniadanie. Zróbcie koniecznie. Szybkie i proste ciasto, idealne na każdą porę. Źródło.
Czekoladowy chleb bananowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki rozgniecionego dojrzałego banana
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki stopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka espresso instant, rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 175 °. Formę, keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce wymieszać maślankę, banany rozgniecione, olej kokosowy, jajko, miód, ekstrakt waniliowy i kawę. Dodać składniki mokre do składników suchych. Wymieszać łyżką (nie używać miksera). Czekoladę połamać, pokroić na kawałeczki. Dodać do ciasta 2/3 kawałków czekolady, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do piekarnika i piec ok 55 min. Ostudzić w formie przed wyjęciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz