Gulasz paprykowy z wolnowaru

Gulasze i wolnowar chyba nigdy mi się nie znudzą i to niezależnie od pogody. Tym razem poprosiłam córkę o wrzucenie łopatki do gara, dodanie kilku przypraw i włączenie na 6 h. Efekt był genialny, bo nie szczędziła przypraw i wyszło coś naprawdę dobrego a jednocześnie bardzo prostego. Polecam szybki, mocno paprykowy gulasz. Poniżej też info jak zrobić gdy nie ma się wolnowaru. 

gulasz, papryka, wolnowar, obiad, mieso, bernika, kulinarny pamietnik


Gulasz paprykowy z wolnowaru
  • 600 g wieprzowiny (łopatka)
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml wytrawnego białego wina 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml rosołu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka kminku
  • łyżka węgierskiej pasty paprykowej np gulaszowej
  • kwaśna śmietana



Mięso pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać, a czosnek rozgnieść przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso włożyć do wolnowara. Dodać wszystkie przyprawy, paprykę, cebulę i czosnek. Wymieszać. Wlać wino, rosół i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Włączyć wolnowar na LOW na 6h.
Po wyłączeniu gotowy gulasz doprawić do smaku śmietana, opcjonalnie mąką jak ktoś woli. Gulasz wyszedł pyszny, lekko pikantny. Najlepiej podać go z ryżem, chlebem lub plackami ziemniaczanymi np rosti.

Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół).

gulasz, papryka, wolnowar, obiad, mieso, bernika, kulinarny pamietnik6


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger