Gulasz paprykowy z wolnowaru
Gulasze i wolnowar chyba nigdy mi się nie znudzą i to niezależnie od pogody. Tym razem poprosiłam córkę o wrzucenie łopatki do gara, dodanie kilku przypraw i włączenie na 6 h. Efekt był genialny, bo nie szczędziła przypraw i wyszło coś naprawdę dobrego a jednocześnie bardzo prostego. Polecam szybki, mocno paprykowy gulasz. Poniżej też info jak zrobić gdy nie ma się wolnowaru.
Gulasz paprykowy z wolnowaru
- 600 g wieprzowiny (łopatka)
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml rosołu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka kminku
- łyżka węgierskiej pasty paprykowej np gulaszowej
- kwaśna śmietana
Mięso pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać, a czosnek rozgnieść przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso włożyć do wolnowara. Dodać wszystkie przyprawy, paprykę, cebulę i czosnek. Wymieszać. Wlać wino, rosół i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Włączyć wolnowar na LOW na 6h.
Po wyłączeniu gotowy gulasz doprawić do smaku śmietana, opcjonalnie mąką jak ktoś woli. Gulasz wyszedł pyszny, lekko pikantny. Najlepiej podać go z ryżem, chlebem lub plackami ziemniaczanymi np rosti.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół).
Dla osób nieposiadających wolnowaru. Wszystkie kroki zrobić jak we wpisie, ale naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 st. i piec mięso w takiej niskiej temperaturze przez na 6 h. (grzałka góra dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz