Placki ziemniaczane szwajcarskie rosti
Znudziły się wam tradycyjne placki ziemniaczane, albo macie z nimi za dużo pracy i chcecie coś łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu? Polecam w takim razie przygotowywać placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, nazywają się rosti i są z grubo startych ziemniaków. Oprócz ziemniaków dodaje się tylko przyprawy, żadnego jajka czy mąki, a one spokojnie w trakcie smażenia się skleją, a do tego będą mega chrupiące. Polecam.
Placki ziemniaczane szwajcarskie rosti
- ziemniaki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie odcisnąć dokładnie wodę. Na sicie lub durszlaku ziemniaki przepłukać 2 razy, ponownie odcisnąć wodę. Wypłukanie skrobi powoduje że placki będą zdecydowanie bardziej chrupiące.
Dodać sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta, nie za grube, tak by powstały cienkie, chrupiące placki. Smażyć kilka minut z obu stron. Wyjąć na talerz, podać ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem.
Właśnie takie chrupiące placuszki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńmy też, pozdrawiam.
UsuńMniam. Coś zdecydowanie dla mnie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuje, pozdrawiam :)
Usuń