Zupa koperkowa z klopsikami
Prosta i pyszna zupa. Klasyka. Zupa, koperek, pulpeciki. Zawsze wychodzi idealnie. A czy wy lubicie koperek? Ja nie przepadam za nim za bardzo, ale wyjątkiem są pyszne zupy, wtedy mi on wyjątkowo nie przeszkadza. I ta zupa taka jest, mogę ją jeść bez problemów. Mimo że na co dzień koperkowi mówię stanowcze Nie.
Inspiracja - Kwestia smaku.
Inspiracja - Kwestia smaku.
Zupa koperkowa z klopsikami
klopsiki:
- 250 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
- sól
- pieprz
- jajko
- łyżka koperku posiekanego
- łyżka masła
- cebula
- 300 g ziemniaków
- marchewka
- litr bulionu
- szczypta kurkumy
- koperek posiekany
- śmietana 18% do zup
- Mięso mielone, jajko, koperek wymieszać, doprawić solą i pieprzem, uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok.
- Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, następnie dodać ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Smażyć warzywa przez ok. 5 minut. Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Włożyć pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz