Ciasto Ferrero Rocher

Coraz częściej jestem leniwa i coraz częściej wybieram ciasta bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają dużej i skomplikowanej ilości składników, nie trzeba czekać aż wystygnie biszkopt.. Zdecydowanie wolę iść na taką łatwiznę. I w dodatku zawsze wychodzą. Tym razem tutaj w necie trafiłam na ciasto przypominające w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Zrobiłam i muszę wam powiedzieć, że jest przepyszne. Oj warto...

ciasto, ferrero roche, mascarpone, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik

Ciasto Ferrero Rocher
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy krówkowej czekoladowej
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera kremowego president
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 150 g wafelków orzechowych bez czekolady 
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • pralinki do dekoracji
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady




Orzeszki przełożyć malaksera i zmiksować lub do foliowego worka i tłuczkiem rozbić na drobne kawałki. Wafelki pokruszyć. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i serek kanapkowy, całość wymieszać. Z masy odłożyć  1/3 kremu, dodać do niej 1 łyżkę cukru pudru i dokładnie wymieszać. 
Do pozostałej części kremu dodać połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie wymieszać.
Na blaszce (u mnie 24 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia dno wyłożyć warstwą herbatników. Na nią rozsmarować masę z orzechami i wafelkami. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować je pozostałą masą kajmakową i przykryć kolejnymi herbatnikami. Na wierzch wyłożyć pozostałą, białą masą. Wszystko posypać startą czekoladą i pozostałymi orzechami.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc by herbatniki zmiękły. Po pokrojeniu każdy kawałek udekorować pralinką (u mnie trufle, gdyż nie dostałam nigdzie w okolicy oryginalnych ferrero rocher). 

ciasto, ferrero roche, mascarpone, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik

ciasto, ferrero roche, mascarpone, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger