Klopsiki z piekarnika
Klopsiki z mięsa mielonego to jedno z naszych ulubionych dań. Można je podawać w różny sposób, można je łączyć z zupami, gulaszem, sałatkami, na grillu, mogą być mniej lub bardziej aromatyczne. Tym razem postanowiłam zrobić je bardziej dietetyczne i zamiast smażyć na patelni to upiekłam je w piekarniku, dzięki czemu pozbawiłam je dodatkowego tłuszczu, a i ten co był w środku się idealnie wytopił. Klopsiki są bardzo smaczne, a z dodatkiem sosu tzatziki stanowią idealny obiad. I bardziej zdrowy.
Klopsiki z piekarnika
- 400 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1/4 szklanki otrębów lub płatków błyskawicznych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
Mięso przełożyć do miski. Cebulę zetrzeć na tarce dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać otręby lub płatki sól, kumin, pieprz, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Klopsiki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 15-17 minut. Podać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz