Kulki ziemniaczano-serowe
Co podać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki z dodatkiem sera.
Kulki ziemniaczano-serowe
- 400 g ugotowanych ziemniaków (mogą być wczorajsze)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 kulka mozzarelli starta
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sery, mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę. Z małych porcji ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w bułce tartej. W międzyczasie rozgrzać w garnku olej. Kule wrzucić do gorącego oleju i smażyć na rumiano.
Cud, miód, malina. Zrobiłam, rewelacyjne. Pozdrawiam Ewelina.
OdpowiedzUsuń