Tzatziki
To chyba najpopularniejszy sos jaki dotarł do Polski z Bałkanów. Kto nie zna tzatzików? Chyba nie na takiego człowieka w Polsce, który by do grilla nie podał tzatzików. To sos rodem z Grecji z jogurtu, ogórków i przypraw. Idealny do pieczonych mięs, klopsików, czy jako dip do sałatek i przekąsek. My go uwielbiamy, a wy?
Tzatziki
- 350 ml jogurtu (najlepiej gęsty, który się nie rozpłynie)
- ogórek szklarniowy (1 duży lub 2 małe)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- posiekana natki pietruszki lub koperek
- świeżo mielony pieprz
Jogurt powinien być gęsty dzięki czemu nie spłynie na dno sałatki. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz, sok z cytryny. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do jogurtu. Całość wymieszać. Posiekać koperek lub natkę, wymieszać z sosem. Odstawić na chwilę do schłodzenia.
Uwielbiam grecką kuchnie, ten sos mogłabym jeść zawsze i do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńTo tak jak my. Pozdrawiam.
Usuń