Ciasto Góra Lodowa

Znacie ciasto Góra Lodowa? Nie..  oj, to bardzo źle i czas najwyższy to zmienić. Jeśli macie czas, a może okazję na którą potrzebujecie czegoś słodkiego to polecam wam to ciasto. Nie jest skomplikowane, nie potrzeba wielu składników, wychodzi go dużo, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i zaskoczy waszych gości, a wam da satysfakcję z dobrze wykonanej pracy. To co robimy w najbliższym czasie? 

ciasto, gora lodowa, biszkopt, budyn, deser, bernika, kulinarny pamietnik, krem

Ciasto "Góra Lodowa"

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( po 40 g)
  • 2 żółtka
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
dodatkowo:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (ok 200 g)
  • do nasączenia: szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej z kieliszkiem rumu
masa z mlekiem w proszku:
  • 200 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 szkl. mleka w proszku (pełnego) + 1 łyżka
  • 1 łyżka kakao

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie delikatnie ubijając dodać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przelać do blaszki (u mnie 25x35cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 10 minut, następnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrem, zmniejszyć ogień na min. Do reszty mleka wsypać oba budynie, wymieszać dokładnie, dodać żółtka, wymieszać. Całość wlać do garnka z mlekiem i mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło zmiksować na puch, na koniec zmniejszyć obroty i  dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masa ma być gładka bez grudek. 

Biszkopt przekroić na dwie części. Dolną część włożyć z powrotem do formy, w której się piekł, wyłożonej papierem lub folią aluminiową (brzegi powinny wystawać ponad formę). Delikatnie nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu, wyrównać, włożyć drugi placek, nasączyć i posmarować resztą kremu. Biszkopty przekroić na pół. Ułożyć je pionowo w rzędach lekko wtykając w krem tak aby stały jak góry. Ciasto wstawić do lodówki na czas robienia polewy.  

Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Ostudzoną masę zmiksować z mlekiem w proszku (2 szklanki). Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać, do drugiej jeszcze łyżkę mleka w proszku, wymieszać. Gdy masy lekko zgęstnieją ale jeszcze będą lekko płynne polewać nimi na przemian biszkopty i wierzch ciasta tworząc "esy-floresy". Gdyby polewy zbyt szybko tężały wystarczy dolać mleka lub wody i lekko je rozrzedzić. Całość wstawić ponownie do lodówki, tym razem na noc lub na min 10 godzin. Przed podaniem można jeszcze posypać startą, gorzką czekoladą. 

ciasto, gora lodowa, biszkopt, budyn, deser, bernika, kulinarny pamietnik, krem

6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger