Klopsiki z sosem pieczarkowo-porowym
Klopsiki z mięsa mielonego to proste i szybkie danie. Odpowiednie na każdą okazję, zarówno dzień powszedni jak i święta. Wszystko zależy od tego jak zostaną przygotowane i podane. Dzisiaj proponuję klopsiki w kremowym sosie z pieczarek i pora. Odpowiednio doprawione, do tego pyszny sos i obiad gotowy. Ja podałam z kaszą ale pasuje do nich ryż, a nawet ziemniaki. Polecam. ten pyszny, jesienny obiad.
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub wołowego)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu do smaku
- sól do smaku
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki kuminu
- por
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- szczypta kminku mielonego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka musztardy francuskiej
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
Mięso przełożyć do miski. Jedną cebulę zetrzeć na tarce dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, kumin, pieprz, oregano, paprykę. Całość wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, klopsiki podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Mięso zdjąć z patelni. Pora dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Ząbek czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pora, czosnek i cebulę, podsmażyć aż warzywa się zeszklą. Pieczarki pokroić na plasterki, dodać do warzyw. Ponownie smażyć, aż zmiękną a woda z nich wyparuje. Dodać na patelnię ponownie klopsiki. Wlać bulion lub rosół. Doprawić do smaku pieprzem, kminkiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Obie śmietany i musztardę dodać do sosu, wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze ok 5 minut. Sos powinien troszkę zgęstnieć.
Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem danie posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz