Zupa pomidorowa z cukinią i białą fasolką
Czy zupa pomidorowa musi być nudna? Oczywiście że nie. Wystarczy dodać do niej inne warzywa, strączki, przyprawy czy zioła, a będzie nowym, smacznych, ciekawym daniem, odskocznią od polskiej pomidorówki. Zapraszam na pomidorową z fasolą we włoskim stylu.
Zupa pomidorowa z cukinią i białą fasolką
- 1 puszka białej fasoli
- cebula
- marchewka
- niewielka cukinia
- 1-2 brykiety mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wywaru drobiowego lub jarzynowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Marchewkę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę. Smażyć przez ok. 5 minut. Dodać czosnek, podsmażyć. Dodać koncentrat i puszkę pomidorów, podsmażyć przez minut, wlać gorący wywar (bulion, rosół) do warzyw. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Dodać puszkę fasolki wraz z zalewą, oregano, bazylię, pieprz. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Na koniec do zupy włoży cukinię i szpinak i wszystko razem gotować ponownie 10 minut. Gotową zupę ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.
Zupa wygląda naprawdę fantastycznie i rozgrzewająco :)
OdpowiedzUsuńdziękuje, pozdrawiam.
UsuńCiekawy przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam pomidorowej w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńwarto spróbować, w ogóle warto eksperymentować z zupa pomidorową. pozdrawiam.
Usuń