Bułeczki ze słoików

Czy bułeczki można upiec w czymś innym niż tradycyjnie na blaszce? Tak, oczywiście. Do upieczenia fajnych, smacznych bułeczek możecie wykorzystać wiele rzeczy np garnuszki, słoiczki, kubki pod warunkiem, że te rzeczy wytrzymają wysoką temperaturę w piekarniku, nie roztopią się, nie odkształcą, nie zafarbują. Ja do pieczenia wykorzystałam małe słoiczki,w których idealnie upiekły się małe bułeczki, takie akurat na raz. Widziałam ten patent już na wielu stronach w necie,dlatego postanowiłam go przetestować. Efekt był zadowalający więc, eksperyment uważam za udany. Polecam. Źródło


buleczki, sloik, pieczywo, chleb, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie


Bułeczki ze słoików
  • 1,5 szklanki pszennej typ 650 lub 550
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów i żurawiny (opcjonalnie)
  • 1/2 filiżanki maślanki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • olej rzepakowy
  • rozmaryn


Zrobić drożdżowy rozczyn. W małej misce wymieszać drożdże, cukier i ciepłą wodę. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu na 5 do 8 minut, aż zacznie się pienić. 
Do miski dodać mąkę, sól, oregano, masło i pastę (opcjonalnie). Wlać rozczyn drożdży. Wymieszać. Dodać maślankę, delikatnie wymieszać, aż wszystko się połączy. Ciasto zagniatać przez 5 minut, aż powstanie gładka, elastyczna kula ciasta. Posmarować miskę oliwą i włożyć do niej ciasto. Przykryć ręcznikiem. Trzymać w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość, ok 1h. 
Po 1 godzinie naoliwić szklane słoiki i wysypać w środku oregano. Z ciasta uformować małe kulki. 

buleczki, sloik, pieczywo, chleb, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie

Umieścić je w słoikach i przykryć ponownie aż podrosną. 


Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wierzch kulek naciąć, włożyć w nie gałązki rozmarynu, posmarować wierzch olejem. Piec przez 20 min, aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyjąć, przekroić na pół, podawać na śniadanie. 

buleczki, sloik, pieczywo, chleb, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie

buleczki, sloik, pieczywo, chleb, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie

buleczki, sloik, pieczywo, chleb, drozdze, bernika, kulinarny pamietnik, sniadanie

2 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny pomysł. Niby zwykłe bułeczki, a jakieś inne. Gratuluję kreatywności. Nie jestem tylko pewny, czy przy wyjmowaniu ze słoiczka te bułeczki się nie rozsypią...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :) nic się nie rozsypało, wyszły bez problemu , wystarczy je delikatnie wyciągnąć. polecam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger