Kandyzowane pomarańcze
Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się jak da zrobione wysuszone słodkie plasterki owoców, np pomarańczy czy mandarynki. Jak zrobić kandyzowane owoce? Poniżej znajdziecie prosty sposób jak je zrobić, by np udekorować w świąteczny sposób ciasto lub piernik.
Kandyzowane pomarańcze
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 1 pomarańcza (lub mandarynka)
Pomarańczę lub mandarynkę należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić ją ze skórką w cienkie plastry. W szerokim rondelku zagotować wodę z cukrem, dodać plastry owoców. Gotować przez około 30-40 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie plastry wyjąć z syropu, odstawić do osuszenia. Syrop zostawić np do lukrowania ciasta albo lukrowania tych kandyzowanych owoców, np po położeniu ich jako ozdobę ciasta czy piernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz