Kwaśnica

Czy będąc w górach jedliście kiedyś kwaśnicę, tradycyjną góralską zupę z kapusty kiszonej, ktora wykręca twarz na drugą stronę? Pewnie tak. A wiecie że łatwo ją można przygotować w domu i nie trzeba specjalnie jechać w góry by ją zjeść. Zapraszam po przepis, bo w taki mrozik ta zupa jest idealna na rozgrzanie. Źródło Kwestia smaku.

kwasnica, zupa, kapusta, kiszona, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Kwaśnica
  • 2 litry wody
  • 350 g kapusty kiszonej (u mnie domowa)
  • ok 700-800 g surowych żeberek
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Surowe żeberka opłukać i pokroić na kawałki najlepiej z 1 lub 2 kościami. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać sól i zagotować. Zdjąć szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem. Wędzone żeberka także podzielić na mniejsze porcje, dodać do wywaru. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzanat patelnię i smażyć aż zrobią sie skwarki. Dodać do garnka z zupą. Dołożyć drobno posiekane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, doprawić całość pieprzem, kminkiem. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do garnka, gotować przez ok. 20 minut. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Na koniec wsypać majeranek, przykryć i gotować całość przez około 30 minut aż kapusta, ziemniaki i mięso będzie miękkie. Ja żeberka wędzone wyjęłam, obrałam z mięsa, a mięso dodałam do zupy. 
Na talerzu porcję zupy podać z żeberkiem, można posypać natką pietruszki. Smacznego. 

kwasnica, zupa, kapusta, kiszona, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

kwasnica, zupa, kapusta, kiszona, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger