Rolowane drożdżówki cynamonowe z dynią

Co najbardziej smakuje jesienią? Oczywiście, że cieple drożdżówki, najlepiej z cynamonem i dynią. A jeśli są ciekawie podane to tym lepiej. Zapraszam na cynamonowo-dyniowe rolowane bułeczki, taką drożdżową dżdżownicę. Znika w kilka minut. Takie ciasto możecie tez przygotować na święta, można dać nadzienie z maku. Będzie tak samo pyszna, a zastąpi makowiec.

drozdzowka, drozdzowe, cynamon, dynia, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

Rolowane drożdżówki cynamonowe z dynią

ciasto drożdżowe:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła
nadzienie:
  • 50 g masła
  • 70 g cukru brązowego kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
puree dyniowe:
  • 1/2 kg dynii
  • 2 łyżki cukru
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka


Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione chłodne masło i zaczyn. Wyrobić ciasto rękoma lub za pomocą miksera. Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 

W międzyczasie przygotować puree. Dynię zetrzeć na tarce, wlać odrobinę wody i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 1 szklanka puree.

Masło roztopić. Odstawić niech trochę ostygnie.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odłożyć łyżkę masła), następnie rozsmarować puree z dyni, na koniec posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odłożyć 1 łyżkę). Ciasto z nadzieniem zwinąć wzdłuż szerszego boku w rulon. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Nożyczkami zrobić nacięcia (ale nie do końca przecinamy, ciasto ma się od dołu dalej razem trzymać) co 2-3 cm w zależności od tego jak duże drożdżówki chcemy mieć. 



Porcje ciasta przesuwamy wzdłuż siebie raz w prawo, raz w lewo, tak by widać było środek.


Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wyrośnięte drożdżówki posmarować resztą masła i posypać cukrem z cynamonem. 


Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.

Przygotować lukier: wymieszać mleko z cukrem pudrem, posmarować wierzch drożdżówek. Gotowe drożdżówki podać gościom w całości lub pokrojone na porcje. Smacznego. 

drozdzowka, drozdzowe, cynamon, dynia, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

drozdzowka, drozdzowe, cynamon, dynia, ciasto, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger