Rolowane drożdżówki cynamonowe z dynią
Co najbardziej smakuje jesienią? Oczywiście, że cieple drożdżówki, najlepiej z cynamonem i dynią. A jeśli są ciekawie podane to tym lepiej. Zapraszam na cynamonowo-dyniowe rolowane bułeczki, taką drożdżową dżdżownicę. Znika w kilka minut. Takie ciasto możecie tez przygotować na święta, można dać nadzienie z maku. Będzie tak samo pyszna, a zastąpi makowiec.
Rolowane drożdżówki cynamonowe z dynią
ciasto drożdżowe:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50 g masła
- 50 g masła
- 70 g cukru brązowego kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 kg dynii
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione chłodne masło i zaczyn. Wyrobić ciasto rękoma lub za pomocą miksera. Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować puree. Dynię zetrzeć na tarce, wlać odrobinę wody i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 1 szklanka puree.
Masło roztopić. Odstawić niech trochę ostygnie.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odłożyć łyżkę masła), następnie rozsmarować puree z dyni, na koniec posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odłożyć 1 łyżkę). Ciasto z nadzieniem zwinąć wzdłuż szerszego boku w rulon. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nożyczkami zrobić nacięcia (ale nie do końca przecinamy, ciasto ma się od dołu dalej razem trzymać) co 2-3 cm w zależności od tego jak duże drożdżówki chcemy mieć.
Porcje ciasta przesuwamy wzdłuż siebie raz w prawo, raz w lewo, tak by widać było środek.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wyrośnięte drożdżówki posmarować resztą masła i posypać cukrem z cynamonem.
Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: wymieszać mleko z cukrem pudrem, posmarować wierzch drożdżówek. Gotowe drożdżówki podać gościom w całości lub pokrojone na porcje. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz