Zupa tajska z warzywami i kurczakiem
Święta, święta i po świętach.. zostały tylko nadmierne kilogramy.. dlatego po tym świątecznym przejedzeniu proponuję szybką, prostą i lekką zupa tajską z kurczakiem, warzywami i oczywiście mleczkiem kokosowym. Zupa jest słodko kwaśna i do tego pikantna. Pysznie rozgrzewa i dodaje lekkości. Zdecydowanie lepiej nam się będzie trawiła niż świąteczne specjały.
Zupa tajska z warzywami i kurczakiem
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 niewielka podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 średnie lub 1 duża marchewka
- 2-4 łyżki czerwonej pasty curry (wg smaku)
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- ok 1,25 l bulionu z kurczaka
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 liście kaffir limonki
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ok 8 szt pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka różyczek kalafiora
- mała paczka makaronu sojowego
- sok z 1/2 z limonki
- 1 łyżeczka sosu sriracha (wg smaku)
- posiekana kolendra lub natka
Cebulę posiekać w kostkę, marchew obrać i pokroić na talarki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki.
W garnku podgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać kurczaka, obsmażyć go na brązowo z obu stron. Wyjąć i przełożyć na talerz.
Dodać do garnka łyżkę oleju, podgrzać. Wrzucić cebulę i marchewkę, smażyć 3 minuty. Dodać pastę curry (wg smaku, zależy od ostrości jaką się lubi), imbir, czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać kurczaka, a następnie wlać bulion (rosół) z kurczaka, mleko kokosowe, dodać sos sojowy, sos rybny, kurkumę, liście limonki kaffir, brązowy cukier, bazylię, sól i pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zredukować temperaturę i delikatnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż kurczak będzie wystarczająco miękki, by łatwo uległ rozdrobnieniu.
Wyjąć kurczaka z zupy i odstawić żeby ostygł, potem posiekać na kawałki (drobne paski jak strzępy). W międzyczasie do garnka dodać grzyby, paprykę, kalafior i makaron ryżowy lub sojowy. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać posiekanego kurczaka, kolendrę/natkę, doprawić sokiem z limonki i sosem sriracha. Zupa ma być ostro-słodko-kwaśna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz