Chleb bananowy z ananasem

Muszę powiedzieć, że chleb bananowy jest jednym z moich ulubionych szybkich ciast. I jest idealnym ciastem dla niezapowiedzianych gości.
Robiłam już wiele wersji, za każdym razem szukam w necie nowego, ciekawego w smaku  przepisu i taki tez znalazłam (klik). Czasami zawartość lodówki wskazuje mi co też w chlebku bananowym się znajdzie. Tym razem była to puszka ananasa. A ananas i banany świetnie do siebie pasują i pysznie smakują. Polecam. 

chleb, banana bread, ananas, banany, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik

Chleb bananowy z ananasem
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka (250 ml) cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany rozgniecione
  • 1/2 szklanki pokrojonego ananasa z puszki 
  • 2 szklanki (500 ml) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder
  • masło i bułka do formy



Rozgrzać piekarnik do 180 st. Kawałki ananasa przelać na sitku i odstawić do odsączenia przynajmniej na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól, przesiać, odstawić. W drugiej misce za pomocą miksera wymieszać olej i cukier, aż się dobrze połączą. Dodać jajka, ekstrakt, banany, wymieszać. Zmniejszyć prędkość do min., do masy dodać mąkę, wymieszać. Wyłączyć mikser. Na koniec dodać kawałki ananasa, delikatnie wymieszać łyżką. 
Keksówke wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. na wierzchu można ułożyć jeszcze kawałki ananasa, lekko wciskając w ciasto. Piec 60-70 minut (do suchej wykałaczki). Odstawić do wystygnięcia. Wyjąć z blaszki, posypać cukrem pudrem. 

chleb, banana bread, ananas, banany, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik

chleb, banana bread, ananas, banany, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Uwielbiam chleby bananowe, więc i ten także zrobię. Pozdrawiam Natalia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger