Ciasto świąteczne portugalskie Bolo Rei
Bolo rei to tradycyjne, portugalskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz 6 stycznia na Trzech Mędrców (Trzech Króli). Bolo-rei pochodzi od francuskiego ciasta królów (np. duża brioszka przygotowywana w okresie Bożego Narodzenia i na święto Trzech Króli), które dotarło do Portugalii w XIX wieku. Ciasto to okrągły placek z dużą dziurą w środku, przypominającą koronę pokryty karmelizowanymi i suszonymi owocami.
Słodkie i syte ciasto. Warte przygotowania chociaż raz. Przepis i wskazówki jak zrobić zaczerpnęłam od Łukasza z Food2.
Ciasto portugalskie na Trzech Króli Bolo Rei
ciasto:
- 750 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 50 g świeżych świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 250 ml wina Porto
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 200 g orzechów
- 200 g suszonych i kandyzowanych owoców (wiśnie, morele, rodzynki żurawina)
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 1 pomarańcza
- orzechy
- pomarańcze i suszone owoce do dekoracji
- syrop z kandyzowanej pomarańczy
- łyżka dżemu brzoskwiniowego
Pomarańcza:
Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić ją na plastry. W rondelku zagotować cukier wraz z wodą, włożyć plastry pomarańczy i gotować przez około 30-40 minut. Pomarańcze wyjąć, a syrop odstawić na później.
Ciasto:
Suszone morele i inne duże owoce pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z resztą kandyzowanych owoców i orzechami, zalać winem Porto ok 150 ml. Odstawić na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Odsączyć na sitku z nadmiaru wina.
Drożdże wymieszać z letnią wodą, 1 łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Wbić jajka, dodać skórkę otartą z pomarańczy, wlać zaczyn oraz ok. 100 ml pozostałego Porto. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po około 5 minutach dodawać stopniowo miękkie masło cały czas wyrabiając. Gdy ciasto stanie się gładkie i błyszczące, dodać do niego bakalie, wymieszać. Uformować kule, przykryć ściereczką i na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na omączonym blacie/stolnicy zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto i uformować z niego wieniec o średnicy około 30 cm. W środek włożyć metalowy okrąg (u mnie foremka do wycinania kółek, dzięki czemu powstanie wieniec w otworem w środku. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Wieniec wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto Bolo Rei posmarować podgrzanym syropem cukrowym powstałym z kandyzowania pomarańczy, wymieszanym z dżemem brzoskwiniowym. Można ułożyć na nim jeszcze świeże krążki pomarańczy. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz