Dorsz w panierce z panko i parmezanu
Wiem, że po świętach pewnie macie dość ryb wszelakich, ale gdyby jednak ktoś z was miał ochotę na pyszną, chrupiącą rybkę to polecam zrobić ją w panierce z japońskiej bułki z dodatkiem włoskiego sera parmezan. To połączenie na pewno wam przypadnie do gustu. A kto akurat panko nie ma niech zrobi te rybkę w zwykłej bułce tartej z parmezanem. Smacznego!
Panko to gruba, chrupiąca panierka rodem z Japonii, ale nie jest to już produkt egzotyczny bo bez problemu można go dostać od polskiego producenta w sieci sklepów Delikatesy Centrum, gdyby ktoś szukał. Świetna do kotletów, nuggetsów czy ryby. Polecam.
Dorsz w panierce z panko i parmezanem
- ok 1 kg filetów z dorsza lub innej ryby
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- panko (bułka tarta japońska)
- 1 jajko
- mąka
- sól
- cytrynowy pieprz
- olej rzepakowy do smażenia lub masło klarowane
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym z każdej strony. Odstawić na pół godziny.
Przygotować 3 talerze. Na jeden wysypać trochę mąki. W drugim wymieszać parmezan z panko. W trzecim roztrzepać jajko, dodać troszkę soli i pieprzu. Rybę panierować najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panko z parmezanem. Nigdy nie dociskamy panierki, inaczej będzie nam odchodzić od ryby. Panierujemy tuz przed smażeniem. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz