Dorsz w panierce z panko i parmezanu

Wiem, że po świętach pewnie macie dość ryb wszelakich, ale gdyby jednak ktoś z was miał ochotę na pyszną, chrupiącą rybkę to polecam zrobić ją w panierce z japońskiej bułki z dodatkiem włoskiego sera parmezan. To połączenie na pewno wam przypadnie do gustu. A kto akurat panko nie ma niech zrobi te rybkę w zwykłej bułce tartej z parmezanem. Smacznego!
Panko to gruba, chrupiąca panierka rodem z Japonii, ale nie jest to już produkt egzotyczny bo bez problemu można go dostać od polskiego producenta w sieci sklepów Delikatesy Centrum, gdyby ktoś szukał. Świetna do kotletów, nuggetsów czy ryby. Polecam.

dorsz, panko, ryba, obiad, parmezan, bernika, kulinarny pamietnik


Dorsz w panierce z panko i parmezanem
  • ok 1 kg filetów z dorsza lub innej ryby
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • panko (bułka tarta japońska)
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • cytrynowy pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia lub masło klarowane


Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym z każdej strony. Odstawić na pół godziny. 
Przygotować 3 talerze. Na jeden wysypać trochę mąki. W drugim wymieszać parmezan z panko. W trzecim roztrzepać jajko, dodać troszkę soli i pieprzu. Rybę panierować najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w panko z parmezanem. Nigdy nie dociskamy panierki, inaczej będzie nam odchodzić od ryby. Panierujemy tuz przed smażeniem. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. 

dorsz, panko, ryba, obiad, parmezan, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger