Kotlety ziemniaczane z mięsem
Bardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym. Na zimno także smakują.
Kotlety ziemniaczane z mięsem
Kotlety ziemniaczane z mięsem
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
- ok. 300 g mięsa gotowanego np rosołowego (lub łopatka)
- 1-2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- pieprz
- sól
- jajka
- bułka tarta
- olej
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski. Podzielić masę na 4 części. Jedną część wyjąć, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać ponownie ziemniaki, wbić jajko, doprawić solą i wyróbic na jednolitą, gładką masę. Odstawić.
Nadzienie:
Jeśli używamy mięsa surowego to należy je ugotować do miękkości z solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym. Ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli mamy mięso z ugotowanego rosołu, to wystarczy je wyjąć i pokroić.
Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek.
Mięso razem z cebulą i czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek.
Mięso razem z cebulą i czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Z porcji ciasta ziemniaczanego uformować w dłoni placek, na środku ułóżyc porcję farszu. Zlepić dokładnie końce placka, by farsz nie wychodził z niego, uformować kotlet (jak mielony). Każdy kotlet zamoczyć w rozbełtanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni, kotlety obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Ojej, ale fajny pomysł. Uwielbiam kluski ziemniaczane, więc takie danie na pewno będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuńWarto zrobić jeśli lubisz kluski i takie ziemniaczane dania.
Usuń