Quesadilla (tortille) z pulled pork
Domowy fast food w meksykańskim stylu to quesadilla, czyli na szybko zapiekana tortilla z farszem jaki sobie wymyślicie. Robiłam już z kurczakiem, czy boczkiem, tym razem postanowiłam wykorzystać resztę pulled pork ,czyli rwanej wieprzowiny, żeby zużyć to co zostało nam z poprzedniego dnia, a żeby obiad nie był znowu taki sam. Użyłam jako dodatków tego co było akurat w lodówce, czyli papryczek chilli, papryki i awokado. Wyszedł pyszny i syty obiad. Polecam.
Quasadilla (tortille) z pulled pork
- pulled pork (przepis tutaj)
- sos pomidorowy
- ostre papryczki marynowane np pepperoni
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- awokado
- cebulka dymka
- opcjonalnie inne ulubione dodatki
- tortilla pszenna (u nas 6 szt na 3 osoby)
- starty żółty ser (dobrze topiący się)
- guacamole (przepis tutaj)
Cebulę pokroić na plasterki, paprykę czerwoną w słupki. Awokado pokroić na plastry. Rozgrzać dużą patelnię (taka żeby zmieściła się na niej tortilla) lub grilla elektrycznego. Na patelni lub grillu położyć jedną tortillę, posmarować sosem pomidorowym rozłożyć równomiernie część mięsa, plasterki cebuli, kawałki papryki, papryczki chilli w całości lub pokrojone, kawałki awokado, posypać posiekaną dymką i startym serem. Można oczywiście dodać inne dodatki wg własnego gustu i smaku. Przykryć drugą tortillą (jeśli robimy na grillu to przykryć klapę z grilla).
Jeśli smażymy na patelni, to smażyć kilka minut aż spód się troszkę zarumieni. Przykryć dużym talerzem, odwrócić patelnię, żeby tortilla znalazła się na talerzu, patelnię postawić ponownie na piecyku i zsunąć tortille z talerza na patelnię, żeby się zarumieniła drugą stroną.
Gotową przełożyć na talerz, pokroić na kawałki. Jeśli robimy w grillu wystarczy zobaczyć czy jest odpowiednio przyrumieniona i zdjąć z grilla na talerz. Na środek ułożyć porcję guacamole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz