Szybki chleb pszenny z czarnuszka
Co zrobić, gdy niedziela jest niehandlowa a my orientujemy się, że w domu brak chleba na niedzielne śniadanie? Oczywiście trzeba upiec swój własny chleb. A jak to zrobić jeśli nie mamy zakwasu, nie mamy czasu żeby chleb nam wyrastał 12h? Trzeba użyć szybkiego przepisu na prosty, smaczny chleb. Taki też znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie i w końcu nadarzyła się okazja, żeby go wypróbować, bo wieczorem w sobotę zabrakło nam chleba. Tak, to też się zdarza. Przygotowanie chleba to zaledwie 2h, więc to chleb idealny, ekspresowy. Zapraszam i polecam.
Szybki chleb pszenny z czarnuszką
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 30 g drożdży świeżych lub 1 saszetka(7g) drożdży suszonych
- 150 ml mleka
- 300 ml ciepłej wody
- 35 g masła stopionego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- czarnuszka (ilość wg upodobań)
Drożdże pokruszyć do miski (wsypać suszone)i, zasypać cukrem, wlać 5 łyżek ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić 15 min. do napęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wymieszać. Ja użyłam miksera z hakiem do chleba. Na końcu wsypać czarnuszkę (kilka łyżek) i wyrobić ciasto drożdżowe. Uformować kule, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
Wstawić do nagrzanego do 230 st. piekarnika i piec przez 10 min., po czym zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez ok. 30 min. Wyjąć odstawić na kratkę do ostudzenia.
super wygląda, ja niestety do chlebów nie mam ręki
OdpowiedzUsuńja tez nie dlatego robię ściśle wg przepisu, anie joty wolnej amerykanki :)
UsuńWygląda imponująco. W dodatku dodatek czarnuszki to rewelacja. Bardzo fajny i oryginalny przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńDziękuję bardzo za przepis 👍🙂
UsuńMilo mi, mam nadzieję ze smakował.
Usuń