Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw
Szukacie pomysłu na zagospodarowanie wieprzowej łopatki, a macie dość gulaszu czy pieczeni? Polecam pyszne i niestandardowe danie, czyli kolorową zapiekankę, łopatkę przekładaną warzywami w pysznym sosie. Danie eleganckie, syte, idealne na codzienny obiad, jak i obiad rodzinny, bardziej wystawny. Do tego proste i niedrogie.
Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw
- 500-700 g łopatki (ładny jednolity kawałek)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cukinii
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 100 ml kremówki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
- ½ szklanki półwytrawnego, białego wina
- sól do smaku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- czerwona papryka słodka lub ostra
- czosnek granulowany
- pieprz świeżo mielony
- zioła prowansalskie
- masło
- olej rzepakowy
Łopatkę pokroić na małe cienkie plasterki. Delikatnie rozklepać tłuczkiem.Każdy kawałek doprawić, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. Odstawić na godzinę, żeby przyprawy wchłonęły się w mięso. W tym czasie przygotować warzywa. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na plasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, również pokroić na plastry.
Plasterki mięsa obsmażyć na złoty kolor z obu stron na oleju. Zdjąć z patelni, sos zachować.
Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne posmarować masłem lub wyłożyć wiórkami masła. Następnie na przemian układać przygotowane składniki: ziemniaki, mięso, cebula, papryka, cukinia, ziemniaki itd, aż do wyczerpania. Oczywiście możecie użyć innych warzyw lub składników, które lubicie.
U mnie powstały dwa rzędy. Posypać ziołami prowansalskimi.
Ponownie podgrzać patelnię z sosem po smażeniu mięsa, wlać wino, śmietanę, dodać musztardę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać zapiekankę. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Naczynie szczelnie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez 1,5 godziny, po czym odkryć i zapiekać jeszcze wierzch przez 15-20 minut. Gotowe wyjąć, kolorowe porcje ułożyć na talerzu.
Berniko wygląda przepysznie, pozdrowienia z Katowic <3
OdpowiedzUsuńdziękuje, pozdrawiam serdecznie.
UsuńZ pewnością przepyszna!
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
UsuńCzy można w zwykłej blaszce upiec taką zapiekankę?
OdpowiedzUsuńoczywiście. obojętnie jaka to będzie blaszka.
UsuńPychota. Nawet mój syn niejadek się zajadał. A jaki zapach podczas pieczenia. Na pewno jeszcze nie jeden raz będzie to danie gościło na moim stole.
OdpowiedzUsuńCiesze się niezmiernie, szczególnie że smakowało dziecku. Pozdrawiam.
UsuńPyszne proste w przygotowaniu,a niezwykle pyszne danie. Dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńJakie warzywa jeszcze można dodać do zapiekanki? Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMyśle ze pasowałyby tutaj pieczarki, bakłażan, marchew.
UsuńCzym można zastąpić/ewentualnie czy można pominąć cebulę i białe wino?
OdpowiedzUsuńPominąć zawsze można, chociaż smak już będzie ciut zmieniony.
Usuń