Chlebek bananowy z mrożonymi malinami z cytrynową polewą
Pewnie się powtarzam, ale to najlepsze, najszybsze ciasto na każdą okazję. Chleb bananowy, bo o nim mowa to nie tylko utylizacja przejrzałych bananów, a także innych produktów, które mi zalegają. Tym razem postanowiłam pozbyć się mrożonych malin. Kolejny chleb był strzałem w dziesiątkę, pyszny, orzeźwiający dzięki kwasowości malin i polewie cytrynowej. Polecam. Źródło.
Chlebek bananowy z mrożonymi malinami z cytrynową polewą
- 6 łyżek stopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jaja
- 1 i 1/2 szklanki rozgniecionych dojrzałych bananów (około 4 średnich bananów)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2 szklanki mrożonych malin (lub innych leśnych)
- sok z połowy cytryny, około 3 łyżek
- 1/2 szklanki cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę najlepiej keksówke wysmarować olejem (masłem) i wysypać bułką tartą.
Malin nie rozmrażać, lecz delikatnie obsypać mąką (obtoczyć je w niej).
W dużej misce wymieszać razem jajka, jogurt, stopione masło, wanilię, rozgniecione banany. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, cukier i sól. Zrobić w środku dołek i wlać składniki mokre. Delikatnie wymieszać ciasto. Na koniec wsypać 3/4 malin i ponownie delikatnie całość wymieszać. Ciasto wlać do foremki, wierzch posypać pozostałymi malinami, lekko je wciskając w ciasto.
Foremkę wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut aż wykałaczka wychodzi z niego czysta, a wierzch będzie zarumieniony. Jeśli w trakcie wierzch za szybko by się rumienienia wystarczy przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia.
Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Chłodne ciasto przełożyć na kratkę.
Przygotować glazurę. Wymieszać sok z cytryny i cukier puder na gładką polewę. Polać wierzch chleba. Smacznego.
Uwielbiam twoje chleby bananowe, każdy jest inny i każdy pyszny. Ania z Katowic.
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. bardzo mi miło. pozdrawiam.
UsuńUwielbiam go, smakuje tak samo pysznie jak wygląda. Polecam innym.
OdpowiedzUsuńBędę próbować. Nie piekłam jeszcze takiego
OdpowiedzUsuń