Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem
Kolejna wariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo.
Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem
- 300 g sznycli z indyka
- 7-8 szt. pomidorów suszonych w zalewie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 250 ml bulionu (u mnie rosół z indyka i wołowiny)
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- olej np. z zalewy z suszonych pomidorów do smażenia
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
- natka pietruszki
Sznycle z indyka oprószyć solą i pieprzem. Czosnek pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wlać 1 łyżką oleju z pomidorów. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić na kawałki. Pomidory koktajlowe przekroić na pół.
Boczek pokroić na małą kostkę. Rozgrzać patelnię, usmażyć na skwarki. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzać olej (rzepakowy lub ten od pomidorów), włożyć mięso (bez czosnku) i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę i plastry czosnku z marynaty, smażyć na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę czerwoną, tymianek i pokrojone, suszone pomidory i połówki koktajlowych. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć pokrywką i gotować 20 minut na małym ogniu.
Na patelnię do mięsa wlać śmietanę kremówkę, następnie dodać śmietanę kwaśną, wymieszać. Przykryć patelnię, gotować razem 3 minuty. Gotowe danie podać z ryżem, posypać zieleniną i skwarkami z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz