Taratuszki czyli rosyjskie faworki
Słyszeliście o przysmaku taratuszki. To rosyjskie faworki, do złudzenia przypominające nasze tyle tylko, że robi się je łatwiej, szybciej i chyba taniej. Ciasto przygotowywane jest na kefirze, dzięki czemu w trakcie pieczenia nasze taratuszki rosną, pulchnieją jak pączki. Pyszne, słodkie, idealne na karnawał i tłusty czwartek oczywiście. Przepis od Smaki Katriny.
Taratuszki czyli rosyjskie faworki
- 400 g kefiru
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski wlać kefir, dodać sodę, jajko, sól,cukier, cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać roztopione masło i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, jeśli się klei, podsypać niewielką ilością mąki powinno jednak być dość miękkie. Uformować kulę, odstawić na około 20 minut w misce pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć, ułożyć na omączony blat. Zagnieść, podsypując mąką żeby się nie kleiło.
Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek, podsypując w trakcie mąką.
Pokroić na paski, potem na prostokąty.
Każdy prostokąt naciąć w środku i wywinąć jak faworki.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto wkładać porcjami, smażyć aż urosną. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Fajna wersja faworków :)
OdpowiedzUsuńfajna i pyszna. pozdrawiam.
Usuń