Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokulami

Obiad z resztek... tak to prawda.. ten obiad to wypadkowa tego, co wczoraj było w lodówce, a że było niewiele to i obiad wyszedł na bogato.. bo wyszła pyszna tarta, ładna, elegancka, która wystarczająco zaspokoiła głód domowników, ale i miło zaskoczyła. 


tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem 
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 500 g brokułów
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • olej do smażenia
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • oregano
  • jajko do posmarowania



Piersi pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę na złoto. Dodać mięso, posypać solą, pieprzem czerwoną papryką i oregano. Smażyć 5-7 minut, aż nie będzie z wierzchu surowe. Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na 3 minuty do wrzącej osolonej wody. Następnie włożyć do miski z lodowatą wodą. Po 3 minutach dokładnie odcedzić.
Formę wyłożyć ciastem (resztki zostawić) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 3 minuty. Gdy spód się podpiecze, wysypać na dno bułkę tartą, wyłożyć brokuły, pomiędzy nie kawałki kurczaka. 
Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na tartę. Na wierzchu ułożyć paseczki ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20 minut. Można podać z sosem np czosnkowym. 

tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

tarta, kurczak, brokuły, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, zapiekanka, pierś

13 komentarzy:

  1. Świetna tarta, moje smaki, chętnie pomysł wykorzystam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałam jeszcze pieczarki,fetę , kukurydze
    Z sosem czosnkowym jest pyyyychaaaa!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaka śmietana?? 18% czy 30%..???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwasna oczywiście 18%. zaraz uzupełnię to przeoczenie.

      Usuń
  4. Po co bułka tarta? Czy jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabezpieczy dno tarty przed zbytnim namoknięciem od innych składników brokuła i kurczaka.

      Usuń
    2. Ok, to daję, dziękuję :)

      Usuń
  5. Przepis fajny ale zmodyfikowałem go, dodałem świeżej papryki, czerwonej fasolki i zrobiłem sos czosnkowy. 4 osoby jadły i zachwalaly 💪😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, modyfikacje w kuchni z dobrym efektem zawsze są mile widziane. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. A przepraszam i fety dodałem

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger