Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokulami
Obiad z resztek... tak to prawda.. ten obiad to wypadkowa tego, co wczoraj było w lodówce, a że było niewiele to i obiad wyszedł na bogato.. bo wyszła pyszna tarta, ładna, elegancka, która wystarczająco zaspokoiła głód domowników, ale i miło zaskoczyła.
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka
- 500 g brokułów
- 1 cebula
- 150 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- 1/2 szklanki tartego sera
- olej do smażenia
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- oregano
- jajko do posmarowania
Piersi pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę na złoto. Dodać mięso, posypać solą, pieprzem czerwoną papryką i oregano. Smażyć 5-7 minut, aż nie będzie z wierzchu surowe. Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na 3 minuty do wrzącej osolonej wody. Następnie włożyć do miski z lodowatą wodą. Po 3 minutach dokładnie odcedzić.
Formę wyłożyć ciastem (resztki zostawić) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 3 minuty. Gdy spód się podpiecze, wysypać na dno bułkę tartą, wyłożyć brokuły, pomiędzy nie kawałki kurczaka.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na tartę. Na wierzchu ułożyć paseczki ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20 minut. Można podać z sosem np czosnkowym.
Świetna tarta, moje smaki, chętnie pomysł wykorzystam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) miło mi. pozdrawiam.
UsuńDodałam jeszcze pieczarki,fetę , kukurydze
OdpowiedzUsuńZ sosem czosnkowym jest pyyyychaaaa!!
Super ciesze się. pozdrawiam.
UsuńA jaka śmietana?? 18% czy 30%..???
OdpowiedzUsuńKwasna oczywiście 18%. zaraz uzupełnię to przeoczenie.
UsuńPo co bułka tarta? Czy jest konieczna?
OdpowiedzUsuńZabezpieczy dno tarty przed zbytnim namoknięciem od innych składników brokuła i kurczaka.
UsuńOk, to daję, dziękuję :)
UsuńPrzepis fajny ale zmodyfikowałem go, dodałem świeżej papryki, czerwonej fasolki i zrobiłem sos czosnkowy. 4 osoby jadły i zachwalaly 💪😁
OdpowiedzUsuńSuper, modyfikacje w kuchni z dobrym efektem zawsze są mile widziane. Pozdrawiam.
UsuńA przepraszam i fety dodałem
OdpowiedzUsuńFajnie, idealnie tam pasowała.
Usuń