Ananas w cieście z kokosem
Ananas jest owocem który codziennie rano ląduje w moim śniadaniu razem z jogurtem i płatkami. To jeden z moich ulubionych owoców. Jednak tym razem przez pomyłkę kupiłam 2, więc postanowiłam spożytkować jednego inaczej niż tylko do płatków. I tak na deser mieliśmy ananasa w cieście, a że ananas kocha kokos to z połączenia wyszła iście karaibska uczta. Brakowało tylko drinka z rumem. Polecam.
Ananas w cieście z kokosem
- 1 świeży ananas
- 120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml mleka (i kilka łyżek jeśli ciasto jest zbyt gęste)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Ananasa pokroić na plastry około centymetra, każdy plaster obrać ze skóry, wyciąć twardy środek. Odkrawamy skórę z góry na dół.
W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta. Jeśli będzie za gęste dodać jeszcze jedną czy dwie łyżki mleka.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ananasa można smażyć albo w całych krążkach albo pokrojone plastry na pół. Kawałki ananasa zamoczyć dokładnie w cieście, tak by je całkowicie oblepiło (można pomóc sobie palcami), włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Wyjąć na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu, następnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz