Karpatka malinowa na cieście francuskim

Dzisiaj pierwszy Dzień Wiosny. Co powiecie na wiosenny deser i to taki ekspresowy, a do tego pyszny? Domowa karpatka z musem malinowym, którą robi się szybko, bo nie trzeba piec ciasta tylko wystarczy użyć gotowych ciast francuskich. Prawda, że to genialne? Pomysł co prawda nie jest mój tylko autora portalu Knurr.pl ale polecam go z czystym sercem. I zapraszam do przygotowania tego ciasta. 

karpatka, maliny, deser, ciasto, ciasto francuskie, bernika, kulinarny pamietnik

Karpatka malinowa na cieście francuskim

ciasto:
  • 2 gotowe ciasta francuskie
  • cukier puder
krem:
  • 700 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 200 g miękkiego masła
mus:
  • 300 g świeżych (mrożonych) malin
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki żelatyny

Ciasta francuskie wyjąć z opakowań, położyć z papierem na blasze z piekarnika. Ja piekłam pojedynczo bo mi się 2 nie zmieściły, jeśli macie blachę, na której wam się oba zmieszczą to możecie upiec razem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec ok. 12 minut (jeśli pojedynczo to każde 12 minut). Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.

Masa: Odlać z odmierzonego mleka 100 ml i wlać do garnuszka, wsypać budyń, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z 1/2 szklanki cukru. W momencie gdy zacznie się gotować, wlać mleko z budyniem i dokładnie wymieszać. Przez kilka minut gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby się nie przypalił i nie powstały grudki. Gotowy budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Mus: Do garnka wrzucić maliny, dodać cukier i zagotować. Można je rozgnieść widelcem. Pod koniec gotowania wsypać żelatynę, wyłączyć palnik i porządnie zamieszać do uzyskania jednolitego musu (ok. 3-4  minut). Jeśli mus jest za gęsty można dolać trochę wody.  Odstawić do ostygnięcia. 

Masło pokroić w kostkę i zmiksować. Następnie stopniowo po łyżeczce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając, aż powstanie jednolity krem.

Przygotować formę (u mnie 24x21). Dno formy wyłożyć pierwszym ciastem francuskim (bez papieru). Jeśli ciasto jest większe niż forma to nadmiar odciąć.  Na nim rozsmarować masę budyniową, wstawić na 10-15 minut do lodówki. Następnie na wierzch wylać wystudzony mus malinowy i przykryć drugim ciastem francuskim. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na min. 1h.  Przed podaniem posypać posypać cukrem pudrem. 

karpatka, maliny, deser, ciasto, ciasto francuskie, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger