Smażona kapusta Pok Choi
Ostatnio pokazywałam wam zupę pho. Składa się ona z wielu dodatków, które zależą od tego co lubimy, co mamy w lodówce. W mojej znalazła się smażona kapusta pok choi. To bardzo smaczna, wdzięczna kapusta, idealny dodatek do dań nie tylko w kuchni azjatyckiej. Dlatego poniżej macie przepis na jej proste i pyszne przygotowanie, nie tylko jako wkładka do pho, ale dodatek do mięsa, czy jako samodzielna przekąska.
Smażona kapusta Pok Choi
- 2 kapusty pak choi
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- pieprz świeżo mielony
Kapusty przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Włożyć Pak Choi, polać sosem sojowym i rybnym. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż kapusta zmięknie i się przyrumieni, w trakcie obracając na drugą stronę. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Można posypać sezamem, posiekaną papryczką chili.
Do tej pory nie jadłam takiej kapusty. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie. pozdrawiam.
Usuń