Biały barszcz na białej kiełbasie
Tradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam.
Barszcz biały na białej kiełbasie
- 500 g kiełbasy białej
- 150-200 g wędzonego boczku
- włoszczyzna: marchew, pietruszka, połówka selera
- 2 łyżki otartego majeranku
- 2 liście laurowe
- pieprz świeżo mielony
- sól do smaku
- 4 szt ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l zakwasu na barszcz biały
- ok 1,5 litra wody
- ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%
- jajka ugotowane na twardo
- opcjonalnie ugotowane ziemniaki
Kiełbasę białą i boczek włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrane warzywa, plasterki czosnku, zalać wodą i ugotować wywar na średnim ogniu przez ok 60 min. Ma delikatnie mrugać. Po tym czasie wyjąć wszystko z wywaru, najlepiej przecedzić. Wlać zakwas na barszcz, dodać majeranek. Zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie jajka na twardo. Kiełbasę pokroić na plasterki, boczek w kosteczkę. Można go jeszcze podsmażyć na patelni. Jajka pokroić na pół. Do miseczek wlać barszcz, dodać jajka, kiełbasę, posypać boczkiem. Opcjonalnie można dodać ziemniaki ugotowane w kostkę.
to chyba jedna z moich ulubionych zup
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Na święta zawsze staram się zrobić jak najlepszy
OdpowiedzUsuń