Marmurkowa babka bananowa

Święta święta tuż za pasem.. brakuje wam może pomysłów na słodkie wypieki, chcielibyście zrobić jakąś nową babkę? Jeśli tak to zapraszam na bananową babkę w polewie czekoladowej. Babka jest z jasnego i ciemnego ciasta, a dzięki układaniu ciast na przemian powstaną wzorki jak w marmurkowej babce. Polecam. 



Marmurkowa babka bananowa 
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao  
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka masła

Foremkę do ciasta wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Banany rozgnieść na puree. W dużej misce wymieszać jajka i cukier, ubić mikserem, aż powstanie kremowa masa. Dodać puree bananowe, olej, maślankę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. 
W drugiej misce wymieszać suche składniki z wyjątkiem kakao. Dodać suche składniki do masy mokrej, dokładnie wymieszać. 
Z masy odłożyć 1 szklankę ciasta i wymieszać dokładnie z kakao.
Do foremki wlać połowę jasnego ciasta bez kakao, a następnie wlać połowę ciasta kakaowego. Powtórzyć to samo z resztą, wykonując zawijasy widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć , odstawić do przestudzenia. 
Przygotować polewę czekoladową. Miseczkę ustawić na rondlu z gotującą się woda (na parze), dodać czekoladę, śmietanę i masło i umieścić na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, wszystko się ładnie połączy. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia. 
Ostygniętą babkę wyjąć z formy, polewę wylać na ciasto. Zostawić na około 20-30 minut zanim przystąpi się do krojenia ciasta. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger