Marmurkowa babka bananowa
Święta święta tuż za pasem.. brakuje wam może pomysłów na słodkie wypieki, chcielibyście zrobić jakąś nową babkę? Jeśli tak to zapraszam na bananową babkę w polewie czekoladowej. Babka jest z jasnego i ciemnego ciasta, a dzięki układaniu ciast na przemian powstaną wzorki jak w marmurkowej babce. Polecam.
Marmurkowa babka bananowa
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- łyżka masła
Foremkę do ciasta wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Banany rozgnieść na puree. W dużej misce wymieszać jajka i cukier, ubić mikserem, aż powstanie kremowa masa. Dodać puree bananowe, olej, maślankę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać suche składniki z wyjątkiem kakao. Dodać suche składniki do masy mokrej, dokładnie wymieszać.
Z masy odłożyć 1 szklankę ciasta i wymieszać dokładnie z kakao.
Do foremki wlać połowę jasnego ciasta bez kakao, a następnie wlać połowę ciasta kakaowego. Powtórzyć to samo z resztą, wykonując zawijasy widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć , odstawić do przestudzenia.
Przygotować polewę czekoladową. Miseczkę ustawić na rondlu z gotującą się woda (na parze), dodać czekoladę, śmietanę i masło i umieścić na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, wszystko się ładnie połączy. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Ostygniętą babkę wyjąć z formy, polewę wylać na ciasto. Zostawić na około 20-30 minut zanim przystąpi się do krojenia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz