Polędwiczka wieprzowa w sosie z whisky
Szukacie pomysłu na świąteczny obiad, którego jeszcze do tej pory nie zrobiliście? To może zainteresuje was polędwiczka wieprzowa w śmietanowym sosie z whisky? Jeśli tak to dobrze trafiliście, bo to ekspresowy, pyszny obiad, który zadowoli każdego. Polędwiczki są kruche, delikatne i miękkie, mimo krótkiej obróbki termicznej. Polecam.
Polędwiczka wieprzowa w sosie z whisky
- 1 duża polędwiczka wieprzowa ok 300 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 1 mała papryczka chili
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 75 ml whiskey
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w ok 2 cm plastry. Lekko spłaszczyć dłonią.
Przekładamy do dużej miski. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Czosnek i chili drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej (rzepakowy), włożyć mięso i zrumienić je na złoty kolor z obu stron. Następnie dodać cebulę, czosnek, paprykę, liść laurowy, chilli i tymianek. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 minut. Wlać whisky, gotować 3 minuty, mieszać. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, gotować 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz