Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Zupa chrzanowa z domowym chrzanem to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Jest prosta do przygotowania, bo gotuje się ją wywarze z białej kiełbasy, którą i tak musicie ugotować do śniadania, więc warto tak ją ugotować by potem móc zrobić właśnie tę zupę. Polecam. Palce lizać.
Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
- 1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie rosołu drobiowego)
- 500 g białej kiełbasy
- liść laurowy
- 3 szt. ziela angielskiego
- cebula
- ząbek czosnku
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka jeśli wolimy łagodniejszą zupę
- 250 ml śmietany kwaśnej 18% do zup
- łyżeczka soku z cytryny
- ziemniaki
- jajka ugotowane na twardo
- czarnuszka
- natka pietruszki
Do garnka wlać bulion. Włożyć białą kiełbasę, obraną cebulę, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy (można dodać boczek lub kości wędzone). Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu ok 30 min. W międzyczasie ziemniaki ugotować osobno w garnku.
Wyjąć kiełbasę z wywaru, odłożyć na bok do ostygnięcia, pokroić na plasterki.
Zupę przecedzić. Do zupy dodać świeży starty chrzan lub ze słoiczka (ilość - według uznania), zabielić śmietaną. Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, majerankiem (wg smaku). Lekko podgrzać, uważać żeby zupa nam się nie zagotowała, a śmietana nie zważyła. Zdjąć z ognia i rozlać na talerze. Do każdego talerza włożyć porcje pokrojonej białej kiełbasy, jajko pokrojone na pół, posypać czarnuszką i natką pietruszki. Osobno w miseczce podać potłuczone ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz