Czekoladowe doniczki z malinami i truskawkami

Dzień Matki to dla wielu z nas dzień szczególny, każdy z nas ma lub miał matkę, a część z nas jest matkami. I niezależnie od tego ile mamy lat tak samo ten dzień celebrujemy albo z własnymi dziećmi albo z mamami. Jest to radosne święto i niewiele trzeba by było jednym z najlepiej spędzonych dni w roku. Wystarczy miłość jaką darzymy nasze mamy lub miłość naszych dzieci jaką nas darzą. Bliskość, serdeczność, ciepłe słowo, czas jaki my poświęcamy i jaki nam poświęcają. Cieszmy się tymi chwilami, bo są ulotne, bo za rok przecież może być zupełnie inaczej. 

Z okazji tego święta chciałam zachęcić was do przygotowania czegoś specjalnego czy to dla waszych mam by podziękować im za całą miłość jaką od nich dostajemy, czy też dla naszych dzieci za miłość jaką nas obdarzają. Zapraszam na czekoladowe doniczki z owocowym nadzieniem i jadalną ziemią. Taka wiosenna niespodzianka zaskoczy każdego. 
Przepis dodaję do akcji Dzień Mamy z Manufaktura Wielkopolską.

czekolada, doniczki, truskawki, maliny, deser, oreo, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik

Czekoladowe doniczki z owocami
  • 2 czekolady gorzkie (200 g)
  • 250 g serka np mascarpone albo waniliowy
  • 250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce: truskawki, maliny
  • 1 paczka ciasteczek czekoladowych 
  • 2 łyżki wódki może być smakowa
  • kubeczki plastikowe lub papierowe (u mnie 7 szt)

Deser wygląda na trudny, ale taki nie jest. Mała jedyna trudność to samo wyjęcie doniczki, ale przy odrobinie delikatności i cierpliwości uda się wam to doskonale. 

czekolada, doniczki, truskawki, maliny, deser, oreo, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski, umieścić ją nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody, tak by miska nie dotykała wody. Czekać aż się roztopi w tzw “kąpieli wodnej”. 


Dajmy czekoladzie odrobinę przestygnąć, bo kubeczki od bardzo gorącej czekolady pomarszczą się, a chłodniejsza będzie mniej płynna i lepiej będzie osiadać na ściankach.
Kubeczek wziąć do rąk, łyżką wlać porcję czekolady i rozsmarować w miarę równomiernie na dnie i ściankach, by nie było prześwitów i żeby warstwa nie była za cienka, bo się połamie przy wyjmowaniu (min. 3 milimetry).


Kubeczek można ułożyć na kratce, odwrócić żeby czekolada spłynęła po ściankach a nie na dno, a następnie włożyć do lodówki na min 2 h. 


Kiedy czekolada dobrze zastygnie kubeczek z wierzchu naciąć nożyczkami, a następnie paski plastiku ściągnąć i delikatnie wyjąć czekoladowy kubek. 


Delikatnie zerwać, pamiętając by nie trzymać zbyt mocno kubka w dłoni, bo czekolada łatwo się topi od naszego ciepła. Instrukcja na filmikach.



Czekoladowy kubek włożyć ponownie do lodówki na czas przygotowania sobie  składników wypełnienia. 


Maliny umyć, jeśli mamy mrożone to rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Wymieszać z wódką, poczekać aż troszkę przejdą jej smakiem. Część ciastek połamać na mniejsze kawałki, część zblendować na bardzo drobno, tak by powstała "jadalna ziemia". Truskawki pokroić na kawałki. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, cukier puder, wymieszać. Dodać maliny, ponownie całość wymieszać.
Porcje kremu włożyć do doniczki. Włożyć kawałki ciasteczek, kawałki truskawek, przykryć ponownie kremem, posypać "ziemią". 
Ponownie wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować jeszcze owocami i gałązkami ziół np mięty. 

czekolada, doniczki, truskawki, maliny, deser, oreo, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik

Gdybyście chcieli użyć do tego przepisu produktów z Manufaktura Wielkopolska to do 30.06.2019r. możecie zrobić zakupy w ich e-sklepie z 10% rabatem. Wystarczy wpisać tylko hasło: durszlak10

Czekają na Was pyszne miody, owocowe przetwory, konfitury i wiele innych pysznych rzeczy. 


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

6 komentarzy:

  1. Genialny pomysł. Aż szkoda jeść takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje, nie mój niestety ale warto zrobić.

      Usuń
  3. A ja mam problem z czekoladą.. bo jak rozpuszczam nie jest taka płynna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to problem czekolady? może ma za mało miazgi kakaowej, najlepiej wziąć taką która ma min 70%.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger