Krem z pomidorów z masłem orzechowym i pesto
Szukacie nietypowego pomysłu na zupę pomidorową? Może spróbujecie tego, kremu pomidorowego z dodatkiem masła orzechowego, z grzankami i pesto? Połączenie niecodzienne, ale uwierzcie mi bardzo dobre. Zupa ma delikatny orzechowy posmak i świetnie się komponuje z bazyliowym pesto. Polecam.
Krem z pomidorów z masłem orzechowym i pesto
- 750 ml rosołu/bulionu
- 1 puszka pomidorów bez skórki (bez cukru)
- 3 pomidory świeże
- ząbek czosnku
- cebula
- sól
- pieprz świeżo mielony
- łyżeczka oregano
- szczypta chilli lub ostrej papryki
- szczypta kuminu
- 2 łyżki masła orzechowego
- pesto bazyliowe
- łyżka oliwy
- kromki suchego chleba
W garnku podgrzać bulion. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić chwilę, podlać chochlą bulionu, wymieszać, zalać pozostałym bulionem. Wymieszać, doprawić oregano, kuminem, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie dodać 2 łyżki masła orzechowego i całość zmiksować na gładką zupę. Doprawić do smaku chilli lub ostrą papryką. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Podgrzewać przez 5 minut.
Na suchej patelni podsmażyć chleb pokrojony w kostkę, aż powstaną grzanki. Porcje zupy wlać do miski, ułożyć grzanki i polać pesto.
ale fajny pomysł! Podoba mi sie
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam.
UsuńMyślałam, że jadłam już pomidorówkę w każdej postaci. Ale nie! Następnym razem dokładam masło orzechowe, a co! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpolecam, fajnie orzeźwia zupę. pozdrawiam.
UsuńCzytanie nietypowych pomysłów na klasyczne dania to dla nas ogromna przyjemność. Świetny pomysł, świetny blog i z pewnością będziemy do Ciebie wracać! :)
OdpowiedzUsuńa mi sprawia przyjemność czytanie tak miłych komentarzy. pozdrawiam.
Usuń