Łopatka z sosem cygańskim
Ostatnio pokochałam gotowanie w piekarniku, a właściwie przygotowywanie w nim obiadów. Dlaczego? Bo nowy piekarnik wykonuje ze mnie 50 % pracy. Nie muszę pilnować czasu, ani temperatury. Po prostu nagrzewam w opcji ekspresowej, bo ta funkcja pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze, czyli czas nagrzania do 180 stopni to ok 7 minut. A potem samo się piecze, dzwoni kiedy jest gotowe i studzi potrawę, bo w sumie nie muszę jej przecież wyciągać. Kolejny obiad z mojego nowego piekarnika Electrolux EOE7P31X to łopatka w sosie cygańskim Zapraszam.
Łopatka z sosem cygańskim
- 700 g łopatki wieprzowej
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona (może być konserwowa)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy
- czosnek granulowany
- 1/2 szklanki ketchupu
- szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Pieczarki umyć, pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Łopatkę pokroić albo w kostkę albo plastry albo duże, grube słupki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i odstawić na godzinę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso przykryć pieczarkami, cebulą, i papryką.
Przygotować sos: wymieszać składniki sosu ze sobą. Dodać posiekany drobno czosnek, wymieszać. Sosem zalać mięso i warzywa.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na 60 min.
Gotowe posypać natką pietruszki i podać z ryżem i surówką.
Posiada sporo funkcji dzięki czemu można każdorazowo dobrać odpowiedni tryb do potrzeb przygotowania dania:
- grzałka górna dolna
- grzałka dolna
- grill
- szybki grill
- grill turbo
- termoobieg
- termoobieg wilgotny
- termoobieg niska temperatura (wolne gotowanie)
- pizza
- rozmrażanie
- utrzymywanie ciepła
Bardzo szybko się nagrzewa, więc nie traci się niepotrzebnie czasu, można go zagospodarować w lepszy sposób Jest energooszczędny, więc i zużycie energii na nagrzanie piekarnika jest niewielkie. Aby uzyskać temperaturę 180 st. wystarczy 8 minut. W sumie aż o 40% można skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze.
Funkcja Even Cooking to stały obieg gorącego powietrza, gwarantujący równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych, co umożliwia oszczędność czasu i energii.
Zimna szyba, co ma znaczenie szczególnie gdy posiadamy dzieci i gdy one tego piekarnika mogą dosięgnąć. Dzięki takiej szybie mimo bardzo wysokiej temperatury w środku nie są w stanie się poparzyć.
Łatwy w utrzymaniu czystości dzięki pyrolizie. Czyszczenie piekarnika przestało być zmorą, hamującą kulinarne zapędy. W procesie pyrolizy piekarnik spala w temperaturze 500 °C tłuszcz i zanieczyszczenia na drobny pył, który wystarczy usunąć ściereczką. Pozwala to utrzymać idealną czystość komory bez szorowania i używania detergentów.
W wyposażeniu znajduje się jeszcze termosonda ale jej nie zdążyłam jeszcze przetestować.
Podsumowując, po kilkukrotnym już jego użyciu i miesiącu testowania jest z niego bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że będzie mi długo służył.
Tekst we współpracy z Electrolux.
Smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńdziękuje, pozdrawiam.
UsuńRobiłam kiedyś bigos po cygańsku, ale ten przepis jest trochę inny i chętnie go wypróbuje. Pozdrawiam Karolina.
OdpowiedzUsuńkoniecznie, bo warto. danie jest pyszne. pozdrawiam.
Usuń