Sos waniliowy
Cudowny krem sos do deserów to sos waniliowy. Idealnie się komponuje zarówno ze słodkimi wypiekami jak i kwaśnymi, którym nada szlachetności. Wymaga uwagi i czasu, ale efekt będzie tego wart. Cudowny, słodki, aksamitny, mocno waniliowy. Polecam.
Sos waniliowy
- 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 125 ml mleka
- 50 g cukru
- laska wanilii
- 3 żółtka (M lub L)
Śmietankę i mleko wlać do garnuszka. Laskę wanilii przekroić na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka. Dodać je do garnuszka razem ze skórką z wanilii. Podgrzać. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Z mleka wyjąć laskę wanilii.
Do miski z żółtkami wlać niewielkim strumieniem ciepły płyn z garnka, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać ponownie do garnka i postawić na gaz. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, sos będzie jednolity cały czas mieszając.Sos przelać przez sitko. Przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu.
Jadłam kilka razy ale jeszcze nigdy nie zrobiłam własnego, chyba czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńnajwyższy :) kiedyś musi być ten pierwszy raz. pozdrawiam.
Usuń