Sos waniliowy

Cudowny krem sos do deserów to sos waniliowy. Idealnie się komponuje zarówno ze słodkimi wypiekami jak i kwaśnymi, którym nada szlachetności. Wymaga uwagi i czasu, ale efekt będzie tego wart. Cudowny, słodki, aksamitny, mocno waniliowy. Polecam.

wanilia, sos, sos waniliowy, bernika, deser, ciasto, kulinarny pamietnik


Sos waniliowy
  • 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru 
  • laska wanilii
  • 3 żółtka (M lub L)



Śmietankę i mleko wlać do garnuszka. Laskę wanilii przekroić na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka. Dodać je do garnuszka razem ze skórką z wanilii. Podgrzać. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Z mleka wyjąć laskę wanilii. 
Do miski z żółtkami wlać niewielkim strumieniem ciepły płyn z garnka, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać ponownie do garnka i postawić na gaz. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, sos będzie jednolity cały czas mieszając.Sos przelać przez sitko. Przechowywać w lodówce w  zamkniętym naczyniu.

wanilia, sos, sos waniliowy, bernika, deser, ciasto, kulinarny pamietnik

wanilia, sos, sos waniliowy, bernika, deser, ciasto, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Jadłam kilka razy ale jeszcze nigdy nie zrobiłam własnego, chyba czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwyższy :) kiedyś musi być ten pierwszy raz. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger