Zupa z botwinki z feta
Pora na botwinkę. Tej królowej wiosny nie może zabraknąć na naszym wiosennym stole. Na szczęście jest nadal w normalnej cenie, nie poszybowała jak niektóre warzywa, więc można z niej przygotować smaczne dania. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę. Wystarczy wywar, ziemniaki, botwinka i feta. Polecam.
Zupa z botwinki z fetą
- pęczek młodej botwinki z buraczkami
- 4-6 młodych ziemniaków (w zależności od wielkości)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- koperek
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 3 łyżki śmietany do zup 18%
- 100 g fety bałkańskiej
Przygotować bulion. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę (jeśli mają bardzo cienką skórkę wystarczy dobrze wyszorować). Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę na plasterki. Botwinkę umyć, odciąć buraczki. Liście i łodyżki posiekać. Buraczki pokroić na plasterki lub w kostkę.
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę przez ok 5 minut, dodać cebulkę, również chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać botwinkę (liście, łodygi i buraczki). Gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Koperek posiekać, dodać do zupy, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Do śmietany wlać łyżkę wywaru, wymieszać, dodać w ten sposób jeszcze 3 łyżki wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Wymieszać, ale już nie podgrzewać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszoną fetą.
Do śmietany wlać łyżkę wywaru, wymieszać, dodać w ten sposób jeszcze 3 łyżki wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Wymieszać, ale już nie podgrzewać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszoną fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz