Ananasowe curry z kurczaka w wolnowarze
Dawno nie było nic z wolnowaru, dlatego uzupełniam błąd i podaje wam szybciutko przepis na curry, bo to chyba ostatnio najczęstsze danie jakie robię w wolnowarze. Tym razem curry jest z nutą karaibską, bo z ananasem. Robi się szybko, prosto i jest pyszne. Polecam.
Ananasowe curry z kurczaka w wolnowarze
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 3 krążki ananasa z puszki
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 6-8 szt. pomidorków koktajlowych
- 1-2 garście liści szpinaku
- sól wg smaku
- pieprz świeżo mielony wg smaku
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ryż
Piersi pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Pomidorki przekroić na pół. Do garnka wolnowaru włożyć piersi, cebulę, szpinak, pomidorki i wszystkie pozostałe składniki oprócz ananasa i soku. Przykryć, ustawić wolnowar na funkcje LOW na 4h. Następnie dodać pokrojone w kostkę krążki ananasa, wlać sok ananasa, wymieszać i ustawić jeszcze 1h na LOW.
Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gotowe curry podać z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą albo inną zieleniną.
Dla osób nieposiadających wolnowaru. W garnku rozgrzać olej, dodać piersi z kurczaka, cebulę, podsmażyć, dodać wszystkie przyprawy, wlać mleczko kokosowe, włożyć pomidorki koktajlowe, szpinak, gotować 20 minut na niewielkim ogniu, następnie dodać ananasa i sok. Wymieszać, gotować jeszcze 10 minut. Podać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz