Proste i ekspresowe danie to chińszczyzna, jedno z naszych ulubionych. To chow mein. Wystarczy pierś kurczaka, warzywa, makaron specjalnie do tego dania przygotowany, a dostępny prawie wszędzie czyli chow mein. Kilka minut i mamy ekspresowy, idealny obiad dla całej rodziny.
Chow mein z kurczakiem
- pierś podwójna z kurczaka
- 2 cebule dymki
- ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- 300 g makaronu chow mein
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżkę sosu sriracha
- 1 łyżkę sosu hoisin
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sezamu
Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę dymkę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać, paprykę w paseczki, marchew w zapałkę.
W bulionie warzywnym wymieszać 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżkę sosu hoisin, 1/2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego.
W bulionie warzywnym wymieszać 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżkę sosu hoisin, 1/2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego.
Makaron przygotować wg opisu na opakowaniu, najczęściej wystarczy zalać go wrzątkiem lub krótko obgotować.
W woku (jeśli nie to na dużej wysokiej patelni, ewentualnie duży rondel) rozgrzać olej, dodać czosnek, marchewkę i cebulę. Smażyć minutę, dodać paprykę. Smażyć ok 5 minut. Dodać mięso i podsmażyć, żeby mięso nie było surowe, wymieszać. Włożyć makaron, wymieszać. Wlać zalewę, ponownie dokładnie wymieszać, smażyć chwilę razem. Gotowe danie posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz